Goede afspraken, maken goede vrienden in de klas

Elk kind heeft baat bij duidelijkheid. Goede afspraken brengen structuur en structuur brengt uiteindelijk rust. Positieve leefregels maken het fijn vertoeven in de klas en ondersteunen de identiteitsvorming. Een klassenbanner fleurt de klas op en creëert alvast de sfeer.

Klasafspraken maken

Klasafspraken kunnen opgelegd worden door de leerkracht, maar ze kunnen ook gemaakt worden in samenspraak met de leerlingen. Als kinderen inspraak hebben in bepaalde afspraken, zullen ze sneller geneigd zijn zich eraan te houden. Het geven van autonomie stimuleert de betrokkenheid. Een klassenbanner kan dus klassikale samen bedachte afspraken bevatten.

Identiteitsvorming

Een klassenbanner hoeft niet per se een waslijst aan regels te bevatten. Een leuke klassenbanner bevat eerder mooie principes. Leefregels waar we als klas achterstaan en waar we op kunnen terugvallen als zich een bepaalde situatie voordoet. Iedere juf of meester kan een leuke klassenbanner plaatsen met algemene mooie waarden en normen. Een klassenbanner brengt vooral een positieve noot en verstevigt de identiteit van onze kinderen.

Islamitisch geïnspireerde klassenbanner

Natuurlijk bevat ons mooie geloof ook specifieke positieve waarden en normen. Deze ogen mooi en duidelijk op een banner en werken stimulerend. Als een kind zit te dagdromen in de klas, is het fijn als zijn ogen vallen op principes als ‘dankbaarheid’, ‘vergevensgezindheid’ of het feit dat we eigenlijk allemaal ‘één grote familie zijn”.

Wij maakten alvast twee leuke klassenbanners voor juf Derya en juf Malika.

Ben jij ook en leerkracht? Welke waarden leven in jouw klas?

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?