Hoe de hijab stimuleren?

Onze jonge zusjes groeien op in een niet-islamitische samenleving waar het dragen van de hijab alles behalve de norm is. Maar de hijab vormt wel een belangrijk onderdeel van de vrouw binnen de Islam. Hoe kunnen wij hen stimuleren om de hijab toch te dragen?

Hijab

Op het eerste gezicht kan de hijab of islamitische bedekkende kleding met bijhorende sluier lijken op een beperking. Binnen een samenleving waarin het concept ‘vrijheid’ bijna symbool staat voor onbedekkende kleding, is de uitdaging nog groter. We dienen als gemeenschap dus extra aandacht te geven aan het concept hijab. We dienen hulp te bieden, aan te moedigen en de weg naar de hijab zo te vergemakkelijken.

Innerlijke hijab

Natuurlijk omvat het concept hijab van de vrouw meer dan enkel de uiterlijke vertoning. Wij zien het als een stappenproces waarin bepaalde verworven innerlijkheden uiteindelijk bekroond worden met een sluier. De houding en gedragswijze die symbool staat voor de hijab omvat een bepaalde bescheidenheid en mooie gedragsvormen. Meisjes die werken aan hun innerlijke gedrag, zullen uiteindelijk de hijab zien als hun kroon en de stap makkelijker kunnen zetten. Stimuleer en begeleid hen dus zeker ook bij dit innerlijke proces.

Een grote stap

Toch kunnen vele zusters beamen dat de stap naar de uiterlijke hijab best een grote is. Een spannend moment, een bijzondere uitdaging. Zoals we onze kinderen stimuleren en belonen bij tal van prestaties, vinden wij bij Deen Banner dat het ook belangrijk is om even stil te staan bij de stap naar de hijab.

Zo ontwierpen wij speciaal voor deze gelegenheid een hijab banner en organiseerden wij voor enkele jonge meiden die de stap wilden zetten, een bijzonder hijab feestje. Onze jonge zusjes voelden zich zo bijzonder en gesteund bij de grote keuze die ze maakten om als hijabdragende jonge meisjes door het leven te gaan. Dit was echt een mooie ervaring.

Hijab feestje

Zuster Samira van Moslim Educatie stond ons bij met de educatie praatkaarten om zo even wat dieper te duiken en mooie gesprekken over Allah en de Islam op gang te brengen. Op het feestje was er ook de workshop van Hidaya’s hijab waarna de meiden een katoenen tas konden inkleuren. Verder was er op het feest heel wat lekkers, speciaal gemaakt in het thema ‘hijab is mijn kroon’. Het oog en de maag willen ook wat vieren.

Boekjes over het thema hijab

De laatste tijd kwamen ook wat islamitische kinderboeken op de markt rond het thema hijab. Dankzij deze boekjes kunnen jonge kinderen zich meer identificeren met de hoofdrolspelers en herkennen ze hun eigen leefwereld doorheen de verhalen. Een echte meerwaarde dus en stimulans of steun op de weg naar. Mahwish van Mammiemammie zet ze hier even op een rijtje.

Week van de hijab

Meer en meer scholen staan ook stil bij het concept en organiseren een week of dag van de hijab. Ook hiervoor ontwierp Deen Banner speciaal een passende banner om het thema extra vorm te geven. Deze banner vind je hier.

Wat doe jij om je zusje, dochter of leerlingen te stimuleren in het dragen van de hijab?

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?