Internationale dag van de Hijab

Hijabi’s in de spotlights

Allah ﷻ heeft de hijab tot een symbool van aanbidding, kuisheid en deugd gemaakt voor moslimvrouwen. Toch blijft het concept van de hijab controversieel. Vooral om meer bekendheid rond de hijab te creëren, werd in 2013 de Internationale Dag van de Hijab opgericht. Als gemeenschap doen we er goed aan alle wegen naar de hijab te belichten en te ondersteunen, want de hijab vormt anno 2023 toch best wel vaak een uitdaging.

Een vorm van bedekking en herkenning

Allah ﷻ vraagt moslimvrouwen in de Koran om zichzelf te bedekken. Met het dragen van de hijab, vervult de vrouw een grootse daad van aanbidding.

‘O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastig gevallen.’ [33:59]

‘En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen.’ [24:31]

‘En vertoont jullie versieringen niet zoals dat in de vroegere tijd van onwetendheid werd gedaan.’ [33:33]

Internationale Dag van de Hijab

Miljoenen (moslim)vrouwen over heel de wereld dragen de hijab op uiteenlopende manieren. Helaas wordt de hijab nog vaak gezien als symbool van onderdrukking en niet steeds algemeen aanvaard. Op een dag zoals de wereld hijab-dag worden allerlei activiteiten georganiseerd die met het thema hijab te maken hebben. Hijabi’s nemen zelf het woord en trachten mee de onwetendheid omtrent het onderwerp de wereld uit te helpen.

Maar niet enkel naar de buitenwereld dient de hijab extra belicht te worden. Ook binnen onze gemeenschap vormt de hijab vaak een struggle.

Workshop rond de Hijab

Het is voor jonge moslimmeiden in een andersdenkende samenleving én in een tijdperk vol social media niet gemakkelijk om op te boksen tegen de standaard schoonheidsidealen. Ook voor ouders en opvoeders is het niet steeds evident om de hijab een plaats te geven binnen de opvoeding.

Hidaya’s hijab en Growing Muslim zijn organisaties die de uitdagingen van de hijab onder ogen zien. Ze slaan hiervoor de handen in elkaar en bieden zo een professionele workshop aan om moeders of opvoeders te helpen jonge meiden te begeleiden in hun reis naar de hijab. Want dat is de hijab ook werkelijk, een reis, een groeiproces. Zowel vanbinnen als vanbuiten.

Week van de hijab

Leerkrachten en scholen organiseren ook vaker een dag of week van de hijab. Hierbij wordt extra aandacht geschonken aan de hijab, worden meiden die de hijab dragen in de bloemetjes gezet en allerlei activiteiten rond het thema hijab georganiseerd. De hijab en alles wat daarbij komt kijken, ook de beloning, staat tijdens die week centraal. Een mooi voorbeeld van een themaweek: ‘De hijab is mijn kroon’ bij IBS Al Amana vind je hier.

Ook Deen Banner stelt banners ter beschikking om een themadag of week mee vorm te geven. Het leuke is dat de gezichten van de banner kunnen uitgeknipt worden waardoor de banner interactief wordt en ook dienst kan doen voor een leuke fotoshoot.

Hijab feestje

Een andere manier om de hijab in de kijker te zetten en jonge zusters te stimuleren om de hijab te gaan dragen, is door het organiseren van een hijab feestje. De stap naar de hijab is een grote en bijzondere en doorgaans ging hier een proces aan vooraf. Een hijab feestje kan dan ook een beloning zijn en een stimulans om door te zetten.

Positie van de hijab

De hijab neemt eigenlijk best een belangrijke rol in binnen de Islam. Toch wordt het proces op weg naar de hijab niet steeds meegenomen in de islamitische opvoeding. In een tijd dat onze jonge zusters gebombardeerd worden met schoonheidsidealen die haaks staan op de hijab, is het voor opvoeders des te belangrijk om het concept te begeleiden en ondersteunen.

Hoe probeer jij jouw rol hierin op te nemen?

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?