5 Tips en ideeën om deze Kinderboekenweek echt bijzonder te maken

Dit is jouw kans! Ben jij een leerkracht of heeft Allāh ﷻ jou gezegend met kinderen? Dan draag jij bij aan de identiteitsvorming van onze opgroeiende ummah. Wat een voorrecht! Jij kan onze kinderen mee helpen vormen… Hoe willen wij als gemeenschap positief bijdragen aan de toekomst en hoe kunnen wij een Kinderboekenweek en het thema Gi-Ga-Groen hiervoor inzetten?

Leesmotivatie ontwikkelen

Er is een uitdrukking die zegt: ‘Een belezen kind, wordt een bewuste volwassene’.

‘Iqra!’ (lees!) was het eerste bevel dat onze geliefde Profeet kreeg. Het zou ook een van de pilaren in onze algemene opvoeding moeten zijn om kinderen leesenthousiasme te schenken. Plezier krijgen in lezen, betekent een intrinsieke motivatie ontwikkelen om kinderen, jongeren en volwassenen levenslang te laten lezen en te laten opgroeien tot bewuste en belezen volwassenen.

Hieronder volgen enkele ideeën en tips om jouw kinderen aan het lezen te krijgen en hen bewust te betrekken bij deze Kinderboekenweek rond het thema Gi-Ga-Groen!

1. Introduceer mini leeslessen

Lees jij zelf graag? Zien jouw leerlingen of kinderen jou soms lezen?

Dit is eigenlijk de eerste stap, namelijk een voorbeeld zijn. We weten allemaal dat kinderen ons gedrag kopiëren, meer dan dat ze louter naar onze raad of woorden luisteren. Om kinderen dus enthousiast te krijgen om te lezen, dien je zelf het voorbeeld te geven. Mini leeslessen kunnen zowel thuis als in de klas toegepast worden. Het is een manier om in gesprek te gaan over boeken en te zien wat het beste werkt voor jouw kind.

De kinderboekenjuf vertelt er jou er alles op haar website.

2. Voorzie leuke themaboeken

Als we willen dat onze kinderen spontaan aan het lezen gaan, dienen we hen ook te voorzien van boeiend en uitnodigend leesmateriaal. Samen geregeld naar de bieb gaan, is een fijn gezinsmoment en levert stapels boeken op de plank. Als moslims doen we er ook goed aan hen boeken aan te leveren waarin ze zichzelf herkennen, personages waarmee ze zichzelf kunnen identificeren en boeken die inhoudelijk tegemoetkomen aan het leren kennen van Allāh ﷻ en de islam als levenswijze.

Deen Banner zet deze week dan ook fantastische boekjes in de kijker. Ken jij de Tafakkur reeks al van Uitgeverij Plataan? In deze reeks nemen de dieren genoemd bij naar in de Koran, zelf het woord. Vol lof aan hun Schepper ﷻ vertellen ze meer over hun leventje, hun uiterlijk, wat hen bijzonder maakt en wat hun relatie is met het Heilige Boek. Deze boekjes zijn een streling voor het oog met de vele prachtige illustraties van de wondere schepping en nodigt de jonge lezer uit tot reflectie.

Bij vermelding van de Deen Banner, krijg je bovendien 20% korting op deze boekjes met de code Deenbanner20.

3. Organiseer een natuurwerkdag

Een thema als Gi-Ga-Groen! nodigt uit om de natuur in te trekken. Buiten al spelend leren is één van de meest motiverende activiteiten voor kinderen. Ze houden van zoeken, ontdekken, ervaren en beleven. De herfst is het ideale seizoen hiervoor. De drempel naar lezen ligt veel lager bij buitenactiviteiten en leren gaat als vanzelfsprekend. Je vindt online heel wat speur- en avonturentochten. Wij vinden alvast deze volledig uitgewerkte natuurwerkdagbundel heel uitnodigend om een uitstap te organiseren met de klas. Deze bundel is geschikt voor groep 6, 7 of 8.

4. Werk aan milieubewustzijn

We zijn allemaal medeverantwoordelijk voor het behoud van onze planeet. Allāh ﷻ stelde ons als mensen aan als kaliefen op deze aarde om haar goed te behandelen. Deze Kinderboekenweek linken aan milieubewustzijn is dan ook een evidente stap. Deen Banner zocht voor jou alvast enkele toffe, leerrijke en gratis lespakketten uit. We zetten ze graag op een rijtje.

  • Recycling: Wecycle biedt gratis lesmateriaal voor de basisschool en het voortgezet onderwijs. Ze voorzien lespakketten, inzamelmiddelen en acties aan bewustwording te vergroten. Je vindt er ook leuke zoek- en kleurplaten en bij deelname zelfs kan op mooie prijzen voor je school of klas.
  • Aan de slag met afval: werken rond het thema (zwerf)afval doe je met deze leuke klasseboekjes. De gratis klasseboekjes vind je er voor alle groepen van de onderbouw.
  • Energie: werken rond energie doe je met de escape room van Zowiezon voor de bovenbouw. Deze leuke escape room stimuleert bovendien probleemoplossend denkvermogen, creativiteit en systeemdenken.
  • Van afval naar grondstof: Podium voor onderwijs staat stil bij de waarde van afval en dit met lespakketten voor basis- en voortgezet onderwijs.

5. Voorzie een thematafel

Bij een themaweek zoals de de Kinderboekenweek, hoort steevast een thematafel. Een hoekje ingericht rond het thema waar de klas, school en leerlingen mee aan de slag gaan, is een must. Bij deze thematafel kan je ook een gezellige, knusse leeshoek maken en een Iqra banner van Deen Banner kan er niet ontbreken!

Heb je trouwens onze gratis kinderboekenpakketten al gedownload?

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?