Hoe stimuleer je creativiteit bij kinderen? 5 Tips!

Allah schenkt ons bij geboorte allen unieke talenten én een portie creativiteit. Talentontwikkeling wordt vaak aangemoedigd, maar wist je dat je ook creativiteit kan laten groeien?

Creativiteit

Creativiteit is net als een vaardigheid iets wat je verder kan ontwikkelen. Creativiteit staat voor verbeelding en fantasie, maar ook voor het creatief zoeken naar oplossingen, het flexibel omgaan met een situatie of het vermogen om iets vanuit een andere hoek te bekijken en zodoende een gewoonte te veranderen. Creativiteit zet dus aan tot originaliteit en probleemoplossend denken en handelen.

Creativiteit stimuleren

Vaak wordt onbewust creativiteit tijdens de opvoeding aan banden gelegd. Door het opleggen van één bepaalde visie of het moeten ‘in een hokje passen’ omdat iedereen het ‘zo’ doet. Zo kan creativiteit doven, terwijl het eigenlijk net goed is om te stimuleren.

Workshop: ‘Design je eigen banner!’

Bij Deenbanner moedigen wij creativiteit aan en dit doen we onder andere door een workshop aan te bieden: ‘Design je eigen banner!’

Op verschillende bazaars konden we nieuwsgierige kinderen prikkelen om zelf aan de slag te gaan met dit nieuw concept. Wij vinden het geweldig om te zien hoe kinderen boordevol creativiteit zitten en erg vindingrijk zijn.

Hier delen we graag enkele tips hoe ook jij creativiteit kan stimuleren.

5 tips om creativiteit te prikkelen

1/ Uitdagende leeromgeving

Zorg voor een leeromgeving waar een kind kind mag en kan zijn. Laat het de ruimte om te experimenteren en zelf te ontdekken. Het doet een kind goed om ‘vrij spel’ te hebben. Moedig bouwen, klimmen, schilderen en tekenen aan.

2/ Buiten spelen

Laat kinderen genoeg ravotten in de natuur. De meeste creatieve ideeën en oplossingen voor problemen ontstaan in de creatie van de Schepper ﷻ. Vul deze tijd niet steeds in, laat het kind zelf bedenken wat het kan doen.

3/ Geef aandacht aan het proces

Kijk vooral naar het creatieve proces in plaats van naar het eindresultaat. Toon interesse, maar het eindproduct hoeft niet beoordeeld te worden. Laat het kind vooral zelf zijn mening vormen en vertellen hoe het hiertoe komt. Geef waarde aan zijn ideeën en laat het de ruimte om ‘fouten’ te maken.

4/ Ga het gesprek aan

In plaats van snel iets af te keuren, kan je er ook voor kiezen om het gesprek aan te gaan. Stel vragen: waarom heb je dit zo aangepakt? Waarom koos je voor die kleur? Stel geen gesloten vragen, maar open vragen: wat vind jij het leukst en waarom? 

5/ Moedig creatieve ideeën aan

Ook al denk jij: ‘dit kan niet of zal nooit gebeuren’, laat je kind de ruimte om buiten de lijntjes te denken. Blijf positief in je verwoording en moedig je kind aan. ‘Daar had ik niet aan gedacht!’ of ‘dat is een bijzonder idee!’. Constructieve en hoopvolle feedback dus!

Hoe stimuleer jij creativiteit?

Interesse in de workshop: ‘Design je eigen banner’? Wij komen graag naar jouw klas! Meld je hier aan.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?