‘Design je eigen banner’

5 redenen waarom het belangrijk is om creativiteit bij kinderen te stimuleren

Iedereen wordt ‘creatief’ geboren. Creativiteit hoort als het ware bij onze fitrah, de natuurlijke aanleg waarmee Allah ﷻ ons geschapen heeft. Kinderen kunnen zich van nature verwonderen, ze dromen en houden vaak niet op met het stellen van de gekste vragen. Maar dit wordt vaak beperkt of houdt zelfs op naarmate ze ouder worden en dit is jammer om vele redenen.

Waarom is creativiteit belangrijk?

Creatieve activiteiten zijn vaak niet alleen leuk, maar bevorderen onze algemene ontwikkeling en emotionele expressie. Vrij spel, zingen en rijmen, knutselen en ontwerpen,… deze activiteiten stimuleren onze fantasie, onze fijne en grove motoriek en bevorderen zowel onze cognitieve ontwikkeling als onze sociale vaardigheden.

Workshop: ‘Design je eigen banner!’

Hoe creativiteit stimuleren?

In onze vorige blog gaven we al 5 tips mee om creativiteit te prikkelen. Deze week gaan we iets dieper in op twee workshops die we organiseerden tijdens een bazaar georganiseerd door Moskee Siraat Nieuwegein en een ander Eid Family Event in Amsterdam georganiseerd door via @TheEventNetwork.nl en staan we stil bij het belang van creativiteit.

Workshop: Design je eigen banner!

Onze banner over de workshop trok de aandacht van vele kinderen. Vele kinderen lieten hun creativiteit de vrije loop en ontwierpen hun eigen droom-banner. De banner zorgt voor een ‘body’ van het concept en geeft een duidelijk stappenplan. Hij weerspiegelt ook het belang van herhaling.

Maar waarom is creativiteit eigenlijk zo belangrijk?

Creativiteit is belangrijk en dat om verschillende redenen die we tijdens de workshops op de bazaars zelf mochten ervaren. We delen graag onze ervaring.

1/ Delen van vreugde en plezier

De sfeer op de workshops was erg gezellig. Het is zo hartstikke fijn om kinderen te zien opgaan in hun activiteit, in hun creativiteit. Het dagelijkse leven brengt vaak stress met zich mee en vaak ‘moeten’ we zus of zo en is dit ‘juist of fout’. Bij je eigen ontwerp ben je vrij, is alles prima en mag je tekenen en designen zoals jij het wil. Het is allemaal goed.

2/ Focus en concentratie

Als kinderen hun creativiteit en ideeën de vrije loop laten, komen ze als vanzelf in een roes van focus en concentratie. Er is een doel, een fantasie die vorm krijgt en dit vergroot de concentratiespanne en focus. Iets wat in onze huidige flitsende samenleving niet meer evident is.

3/ Motorische ontwikkeling

Tijdens de workshop konden kinderen met kleurpotloden en stickers aan de slag om hun banner uit te werken. Stickeren en potloden vasthouden behoort tot de fijne motoriek. Het spreekt voor zich dat stiften, verfkwasten en andere vormen van knutselen in het algemeen, de motorische ontwikkeling verfijnen. Deze bevorderen dan weer handelingen in het dagelijkse leven zoals een sleutel omdraaien in het slot of het knopen van de eigen veters.

4/ Flexibiliteit en probleemoplossend vermogen

Ik was zo verwonderd om te zien hoe kinderen uit nieuwsgierigheid zich aanmelden. Met slechts een klein beetje uitleg sprongen ze spontaan en puur in een voor hen volledig nieuw concept: ‘design je eigen banner’. Het is prachtig om te zien hoe ze duiken in het diepe, ‘out of the box’ denken, bepaalde keuzes maken en hun fantasie onbezorgd leren weergeven.

5/ Boost zelfvertrouwen

De thema’s die kinderen in hun ontwerp van de banner uitwerken, verschillen enorm. De banners weerspiegelen hun eigen leefwereld en beleving. Zo maakte een kind een eigen hajj banner, een ander voelde er wat voor om de 99 Schone Namen van Allah ﷻ uit te werken, maar evengoed kwam er een banner van een voetbalwedstrijd of een feestje in de werkjes voor. 

Waar het op neer komt, is dat je eigen banner ontwerpen het zelfvertrouwen vergroot. Ouders en docenten die ook aanwezig waren, keken enthousiast mee. Vooral het proces tijdens het design, maar ook het eindproduct boost het zelfvertrouwen van het kind en daar groeit het emotioneel gezien van.

Creativiteit boost het zelfvertrouwen

Ken jij nog voordelen en redenen om creativiteit te stimuleren? We horen het graag in de comments!

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?